Drożdżówki z agrestem i porzeczkami pod kruszonką

Do przygotowania tych drożdżówek potrzebne nam będą następujące składniki: 12 g świeżych drożdży, 3 czubate łyżki cukru, 2 i 1/4 szklanki mąki tortowej, 3/4 szklanki ciepłego mleka, 1 jajko + do posmarowania, 1 żółtko, 60 g miękkiego masła, 1/4 łyżeczki soli, 300 g agrestu, 100 g czerwonych porzeczek; na kruszonkę – 62 g masła, 1/2 szklanki mąki, 5 łyżek cukru, 1 duże opakowanie (16 g) cukru waniliowego.

Przygotowanie – drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru, 1 łyżką mąki i 2 łyżkami mleka. Odstawiamy na 20 minut czasu. Pozostałe mleko, cukier, jajko i żółtko mieszamy w misce. Dodajemy mąkę, rozczyn, masło i sól. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na 10 części. Formujemy kule, spłaszczamy i układamy w dużych odstępach na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Agrest i porzeczki płuczemy i dokładnie osuszamy. Przygotujmy kruszonkę: masło roztapiamy, studzimy. Mieszamy z pozostałymi składnikami i rozcieramy w palcach na okruchy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Dnem szklanki robimy w bułeczkach wgłębienia. Wkładamy agrest i porzeczki. Bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 19-21 minut, aż drożdżówki nabiorą jasnozłotego koloru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *